Com a ciutadà europeu pots fer ús dels sistemes sanitaris dels països que conformen la Unió Europea, ara bé, segueix sent recomanable contractar una assegurança de viatge quan et mous per Europa. Continua llegint per descobrir els motius.
Un dels grans avantatges de formar part de la Unió Europea és que pots sol·licitar de forma gratuïta la Targeta Sanitària Europea (TSE). Aquesta credencial et permet accedir als serveis sanitaris dels països membres de la UE, a més d’Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa.
Podràs gaudir del servei sanitari del país que visitis, sempre que sigui una estada temporal (si t’hi trasllades de forma permanent, caldrà que et donis d’alta a la seguretat social), i ho podràs fer en les mateixes condicions que els habitants del país on et trobis.
Hi ha dos models de sistemes sanitaris Europeus.
Model Beveridge: És un servei nacional de salut, per tant la sanitat està proporcionada i finançada pel govern mitjançant el pagament d’impostos (és el cas d’Espanya).
Model Bismark: És un servei d’assegurances socials finançat entre l’empleat i l’empresari i gestionat per organitzacions privades.
Per què és necessària l’assegurança de viatge per Europa?
Aquesta dualitat és molt important a tenir en compte i un dels grans motius pels quals, malgrat comptar amb la TSE, pot ser necessari contractar una assegurança. T’exposem cinc raons a continuació:
1- Països com Bèlgica, Alemanya, França, Holanda i Grècia compten amb el model Bismarck i, malgrat que hi viatgis amb la TSE, si acudeixes al metge o a un centre sanitari hauràs d’assumir el cost del servei i demanar el reemborsament a posteriori. Al cap i a la fí, serà un desemborsament inesperat i poc oportú estant de viatge.
2- Independentment del model que regeixi el sistema Sanitari, informa’t si en el país on viatges s’aplica copagament i en quines partides, ja que hauràs d’assumir la part de la despesa que no estigui subvencionada. A Espanya, per exemple, a només hi ha copagament en els medicaments, però a França, Irlanda i Àustria, tenen copagament en l’atenció primària, en els ingressos hospitalaris i en les proves de laboratori.
3- La Targeta Sanitària Europea tampoc et servirà si utilitzes serveis sanitaris privats allà on et trobis.
4- Una de les cobertures (molt valorades) de les assegurances de viatge és la repatriació de l’assegurat en cas d’estar ferit, malalt o difunt. Aquestes eventualitats no es contemplen entre els serveis inclosos a la TSE.
5- A més, una assegurança de viatge cobreix incidències que van més enllà de les qüestions de salut. Un exemple són les despeses d’anul·lació del viatge o cancel·lació, fet que guanya plausibilitat en temps de pandèmia. Altres cobertures són la pèrdua d’equipatge, pèrdues d’enllaç per retard, responsabilitat civil i assessorament jurídic si s’escau.
En resum, si has de viatjar a algun país europeu, sempre et serà útil comptar amb la Targeta Sanitària Europea. Però no ho contemplis com una alternativa a l’assegurança de viatge, especialment en aquells països on hauràs d’assumir una bona part de copagament i/o reemborsament, ja que amb una assegurança t’evitarà despeses i t’oferirà altres prestacions també molt importants.